Service & Contact Veelgestelde vragen

Ik steun een club via Trynergie. Hoe kan ik een andere club gaan steunen?

Trynergie steunt inmiddels al veel clubs in de Trynwâlden e.o. doordat mensen energie afnemen via ons. Dat doen we graag. Wanneer je een club gekozen hebt, maar later toch een ander doel wilt steunen kun je ons mailen. Je geeft aan welke club je steunde tot nu toe, en waar je vanaf dan je steun aan wilt toekennen. Daarna regelen wij de rest.

Waar vind ik de tarieven van Energie VanOns?

In het onderstaande link staan de kosten van groene stroom en CO2-gecompenseerd gas voor consumenten en zakelijke klanten.
De energietarieven veranderen regelmatig een beetje. Deze tarieven gelden daarom voor nieuwe klanten.
Ben je al klant? Je vindt je tarieven in je online account bij Energie VanOns.

tarieven consumenten en zakelijke klanten

Als ik via Trynergie energie afneem bij Energie VanOns, ben ik dan ook automatisch lid van Trynergie?

Nee. Je wordt klant bij energieleverancier Energie VanOns. Daarmee ben je niet automatisch lid van onze lokale coöperatie Trynergie. Als lid heb je stemrecht en dus invloed op het beleid van Trynergie. Aan het lidmaatschap van Trynergie zijn geen kosten verbonden.

Lid worden van Trynergie? Dit kan op twee manieren. Als je je aanmeldt als klant bij Energie VanOns klik je op de link lid worden. Ben je al klant bij Energie VanOns  en wil je ook lid worden van Trynergie? Word dan hier lid.

Mijn contract bij mijn huidige leverancier is nog niet afgelopen, kan ik toch overstappen?

Overstappen doe je op het moment dat je contract afloopt kosteloos. Je kunt je nu al bij Energie VanOns aanmelden. Zij zorgen ervoor dat op het moment dat je contract afloopt je  automatisch klant wordt bij Energie VanOns. Zij zien erop toe dat dit veilig verloopt en zoeken voor  je uit wat het beste moment is om het nieuwe contract te laten ingaan. Zo kan je oude leverancier je niet opzadelen met een opzegboete. Daar heb je geen omkijken naar.

Als er iets mis gaat met Energie VanOns, krijg ik dan wel gewoon stroom en gas?

Ja. Dit is wettelijk uitstekend geregeld in Nederland. Als er een energiebedrijf in problemen komt nemen andere energiebedrijven de levering zonder onderbreking over. Energie VanOns is overigens financieel gezond.

Ik woon niet in de Trynwâlden, kan ik ook klant worden via Trynergie?

Ja, Trynergie is in eerste instantie bedoeld voor inwoners van de Trynwâlden. Maar niet in alle dorpen in Friesland zijn energiecoöperaties die zorgen voor energielevering van Energie VanOns. Daarom kun je stroom en gas afnemen via Trynergie. Meld je aan als klant, en alles is zo geregeld. Start jouw dorp een eigen coöperatie en wil je daarheen overstappen? Een mailtje naar info@trynergie.nl en het wordt geregeld.

Gaat dat wel goed met overstappen, krijg ik wel stroom en krijg ik geen dubbele rekeningen?

Energie VanOns levert energie vanaf de aangegeven datum en geeft aan je oude leverancier door dat de afschrijving moet worden stopgezet. Je hebt dus nooit twee leveranciers of dubbele rekening. Het is in Nederland zo geregeld dat je altijd energie geleverd krijgt.

Zijn stroom en gas van Energie VanOns wel echt groen?

Energie VanOns kiest er bewust voor om uitsluitend écht groene stroom te leveren. Deze stroom proberen zij zo veel mogelijk lokaal, dichtbij huis in te kopen. Op deze manier stimuleert  Energie VanOns de productie van duurzame energie op lokale schaal en kiezen voor herkenbaar groen!  Klik voor meer informatie bij Energie VanOns.

Wat is Energie VanOns?

Energie VanOns is het Noord-Nederlandse coöperatieve energiebedrijf dat een vergunning heeft van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. Zij mogen daarom energie in- en verkopen op de (internationale) energiemarkt. Energie VanOns is mede mogelijk gemaakt door steun van de drie Noordelijke Provincies. Energie VanOns is opgericht door de drie provinciale energiecoöperaties Us Koöperaasje in Friesland, Drentse KEI in Drenthe en Groninger Energie Koepel GREK in Groningen. De coöperatie Trynergie is lid van Us Koöperaasje.

Kan ik via Trynergie een definitief energielabel regelen?

Nee, dat kan wel via het Energie(k)loket. Klik hier voor meer info.

Wat is CO2 gecompenseerd gas?

CO2-gecompenseerd gas is gewoon aardgas waarbij de CO2-uitstoot van je gasverbruik wordt gecompenseerd met het aanplanten van bomen en het investeren in duurzame energieprojecten. Aangezien het helaas nog niet mogelijk is om op grote schaal biogas (groen gas) te leveren, is dit een van de weinige manieren om toch duurzaam om te gaan met gasverbruik.

Tot wanneer kan ik meedoen met Us Zon van Tryntsje actie?

De collectieve inkoop van zonnepanelen is een doorlopende actie. Je kunt dus altijd meedoen. Vanaf 2015 werkt Trynergie voor meerdere jaren samen met vier lokale installateurs. Met hen zijn kwaliteitsafspraken gemaakt waaraan de installaties moeten voldoen. Prijzen van voorbeeldinstallaties vind je hier.

Wordt er nog subsidie verstrekt op aanschaf van zonnepanelen?

Voor bedrijven en non-profitorganisaties nog wel, voor particulieren niet meer. Wel is teruggave van BTW mogelijk. Lees meer bij ‘Zonnepanelen – Zon van Tryntsje’.

Ik heb zonnepalen aangeschaft. Kan ik bij Energie VanOns ook energie salderen, en welke regels gelden daarvoor?

Ja, Energie VanOns saldeert opgewekte zonnestroom. De regels die zij hanteren zijn te vinden op hun website bij veel gestelde vragen.

Wat is het standpunt van Trynergie over windenergie?

Windenergie kan een bijdrage leveren in de overgang van grijze naar groene stroom.Bij Trynergie bepalen de leden welke projecten worden ontwikkeld om de Trynwâlden energieneutraal te maken. Het bestuur van Trynergie vindt dat pas na een ledenbijeenkomst bepaald kan worden hoe wij omgaan met de plannen rondom windmolenprojecten. Daarbij zal terdege rekening worden gehouden met gezondheid en welzijn van bewoners en de impact op het landschap.

Werkt Trynergie samen met projectontwikkelaar E10/Windrijk bij ontwikkeling van het windpark aan de Murk?

E10/Windrijk heeft diverse keren beweerd samen te werken met Trynergie. Dit is absoluut niet juist. De werkwijze van dit bedrijf staat haaks op de werkwijze van Trynergie.