Duurzame Dinsdag

De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt op deze dag de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van onze samenleving. De meest duurzame, innoverende en onderscheidende ideeën en initiatieven maken kans op prijzen en de mogelijkheid om het idee of initiatief een extra impuls te geven. De zonnecentrale van Trynergie is één van de initiatieven in de Duurzame Dinsdag-koffer.

In het kader van Duurzame Dinsdag bracht wethouder Andries Bouwman een bezoek aan onze zonnecentrale in Gytsjerk. De zonnecentrale op het dak van Jelle Bijlsma BV is het grootste coöperatieve zonnedak van Nederland dat in 2020 werd gerealiseerd.

Foto: Binne-Louw Katsma

Wethouder Bouwman prees de bestuursleden van onze energiecoöperatie: “In dit project komt alles samen. Vrijwilligers werken als professionals samen met het bedrijfsleven aan een duurzame toekomst. Dit grote zonnedak van 3500 panelen op een bestaande loods levert een wezenlijke bijdrage aan de lokale productie van zonnestroom, het wekt een hoeveelheid elektriciteit op voor meer dan 300 huishoudens. Dat de winst wordt teruggeven aan de mienskipmaakt het project nog specialer.”

Mienskipsenergie

Naast opwekprojecten kunnen mensen via Trynergie klant worden van de coöperatieve energieleverancier Energie VanOns en op die manier lokale duurzame energie, zoals van dit zonnedak, gebruiken. Het geld dat verdiend wordt, gaat jaarlijks terug naar de mienskip om de leefbaarheid in de omgeving te verbeteren. Zo heeft Trynergie in 2020 meer dan € 3.000 aan 14 lokale verenigingen in de Trynwâlden e.o. kunnen geven.

Insectenpad

Ook het insectenpad tussen Gytsjerk en Oentsjerk, het BlomMenpaad, is één van de ingezonden ideeën. Een bestaand recreatiepad dat met extra bloemen en planten aantrekkelijk wordt voor insecten zoals vlinders en bijen. “Dit is natuurlijk goed voor de biodiversiteit, maar het pad is ook aantrekkelijker voor wandelaars,” aldus verantwoordelijk wethouder Tytsy Willemsma. Dit project heeft ter ondersteuning een donatie van Trynergie ontvangen.

Nieuwe zonnedaken

Inmiddels is Trynergie bezig met de ontwikkeling van nieuwe zonnedaken. Deze daken met elk ca. 200 zonnepanelen zijn bedoeld voor wie geen- of onvoldoende ruimte heeft voor zonnepanelen op eigen dak. Deelname levert daarnaast een mooi rendement op. Meer informatie vind je hier.