Wethouder Berber van Zandbergen (links) onthult samen met werkgroep-lid Arjan van den Hoogen (rechts) de deelauto Hurdegaryp.

 

Vanaf vrijdag 21 juni heeft Hurdegaryp een elektrische deelauto van het Friese Buurtbestuurders-project. De komst van de deelauto is een initiatief van de werkgroep Energiek Hurdegaryp van energiecoörporatie Trynergie. Met dit project wil Energiek Hurdegaryp een bijdrage leveren aan duurzamer rijden. Ook zorgt het delen van een auto voor minder autobezit en lagere kosten voor autogebruikers. De deelauto is op vrijdag 21 juni op feestelijke wijze in gebruik genomen door wethouder Berber van Zandbergen van de gemeente Tytsjerksteradiel in bijzijn van alle betrokkenen.

 

Vele voordelen

Het delen van een elektrische auto heeft vele voordelen voor gebruikers en de omgeving. Zo staan er minder auto’s in de straat en wordt er minder CO2 uitgestoten. Een deelauto vormt vooral een goed alternatief voor autogebruikers die slechts af en toe een auto gebruiken. De deelauto kan bijvoorbeeld een tweede auto vervangen of als zakelijke auto worden gebruikt. Daarnaast leent een deelauto zich uitstekend voor maatschappelijke doeleinden in het dorp.

Werkgroep deelauto Hurdegaryp + vertegenwoordiging van partners en sponsors

 

Zorgeloos rijden

Voor de gebruikers van de deelauto is alles geregeld, van wegenbelasting tot onderhoud. Reserveren van de deelauto kan via een speciale app. En dankzij een samenwerking met Arriva kunnen gebruikers van de deelauto een maandelijks OV-reisbudget gebruiken. Wie zich aanmeldt voor het gebruik van de deelauto in Hurdegaryp krijgt als proef het eerste half jaar ook ov-reistegoed voor de bus en trein van Arriva. Met deze proef wil Arriva onderzoeken op welke manier deelauto’s en openbaar vervoer elkaar kunnen versterken.

Wethouder Berber van Zandbergen (rechts) neemt samen met werkgroep-lid Arjan van den Hoogen (links) de deelauto Hurdegaryp in gebruik.

 

Duurzame samenwerking

Het deelauto-project Buurtbestuurders Hurdegaryp is een samenwerking tussen de werkgroep Energiek Hurdegaryp (onderdeel van energiecoörporatie Trynergie), Friesland Lease, Arriva, Energie VanOns en de Freonen fan Fossylfrij Fryslân. Het initiatief wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Tytsjerksteradiel en bijdragen van het Iepen Mienskipsfûns van de Provincie Fryslân en de Rabobank.

Voor meer informatie over het deelauto-project Hurdegaryp kunt u contact opnemen met de werkgroep Energiek Hurdegaryp: energiekhurdegaryp@gmail.com of 06-48334360 (Sjoerd Nota).