Op 13 september waren er internationale gasten in de Trynwâlden. Zij werden vervoerd met de Tûk en andere deelautos.
Ten eerste werd er een bezoek gebracht aan BOB waar de duofiets van Trynwâlderein werd uitgetest. Gastheren Harke Heida en Wim Haalboom gaven tekst en uitleg over duurzame projecten en zelfsturing in onze dorpen.

foto: de DUO fiets van Trynwâlderein bij BOB met bezoekers uit Zweden en Rhodos

Het tweede bezoek werd gebracht aan het grootste collectieve zonnedak van Nederland dat op het dak van Jelle Bijlsma bv. in Gytsjerk. Directeur Jelle Coen Bijlsma gaf uitleg over de rol van Trynergie daarbij.

 


foto: internationale bezoekers bij de omvormers onder het grootste collectieve zonnedak.


Dit bezoek vond plaats onder leiding van Doarpswurk, die participeert in het Europese GIRA
project. GIRA staat voor Green Initiatives in Rural Area’s.

Het gaat hierbij om uitwisseling en stimulering van duurzame initiatieven op het platteland. Fryslân werd geselecteerd vanwege
het hoogst aantal duurzame initiatieven in de dorpen en de efficiënte aanpak in de ondersteuning daarvan. Onze dorpen in de Trynwâlden waren een voorbeeld.

Er participeren 6 regio’s uit 6 verschillende landen, te weten Duitsland, Griekenland, Frankrijk, Polen, Zweden en Nederland.

In het najaar van 2021 is Griekenland bezocht (Rhodos). Dat eiland heeft naast toerisme stevige duurzame ambities.
Verschillende projecten zijn bezocht en besproken en diverse workshops gegeven. In mei 2022 vond de uitwisseling plaats in Polen, in de plaats Warschau, met uitstapjes naar het platteland.