Lees hier over de mogelijkheden.

financier_eigenhuis 282x212.jpg

GELD LENEN

Niet duur, maar bedoeld voor grote klussen:

De energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis te kunnen financieren.

Afhankelijk van hoeveel energie je verbruikt, kan die besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van uw Energiebespaarlening te dekken. Maak van je huis een heerlijk comfortabel thuis en investeer slim!

Goed om te weten

 • Boetevrij aflossen
 • Tot maximaal € 25.000 lenen
 • Rente 2,6% (looptijd 10 jaar)

Meer informatie: ikinvesteerslim


GreenLoans

Een lening van GreenLoans – onderdeel van ABN Amro – is vooral interessant voor wie z’n huis ingrijpend wil verbouwen. Of als je zelf energie wilt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, en zo je energierekening verlagen De GreenLoans Lening is er speciaal voor huiseigenaren die hun woning duurzaam willen verbeteren. Bijvoorbeeld voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen.

 • Een verantwoorde lening: je verlaagt je energiekosten op een duurzame manier
 • Je leent een bedrag tussen 5.000 en 50.000 euro
 • Een voordelige lening: je betaalt de hele looptijd een vaste rente van 5,50 %
 • Een overzichtelijke lening: de rente, de looptijd en de maandbedragen staan vast

Kleinere klussen:
Wil je een lening afsluiten om bijvoorbeeld je woning te laten isoleren, of een HR-ketel aanschaffen? Voor een investering onder de 5.000 euro is de GreenLoans EcoLening bedoeld.

Meer informatie: Greenloans


Verhoog de hypotheek
Huiseigenaren kunnen energiebesparende verbeteringen aan de woning financieren met eigen geld, een hypotheek of een lening. Energie besparen door bijvoorbeeld isolatie, dubbel glas of zonnepanelen, zorgt voor een lagere energierekening, comfortabeler wonen en mogelijk een hogere waarde van het huis.

Huiseigenaren verdienen de kosten voor maatregelen die het energieverbruik verminderen, dus vaak terug: via verlaging van de energierekening en eventuele waardevermeerdering. Maar de eigenaar moet wel eerst die aanschaf- en eventuele aanlegkosten ophoesten. Op de website geld.nl vind je meer info over de mogelijkheden.
Meer informatie: geld


Of toch met eigen geld?
De spaarrente is lager dan 1 procent. Het loont spaargeld te gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal rekende uit dat het rendement van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie vergelijkbaar is met een rente van 9 procent op een spaarrekening. Dit kost eigenaren van een rijtjeswoning ongeveer 2.000 euro, maar in het eerste jaar besparen ze er al ongeveer 570 euro mee op hun energierekening.
Meer informatie: Milieu Centraal

LANDELIJKE SUBSIDIES

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
Goed nieuws voor bewoners (en ondernemers) die hun woning (of bedrijfspand) willen verduurzamen. In de Staatscourant van 17 december 2015 is de landelijke investeringssubsidie gepubliceerd over subsidies voor kleine installaties voor duurzame energieproductie. Dit houdt in dat subsidie aangevraagd kan worden via de rijksoverheid. De volgende maatregelen komen in aanmerking voor subsidie:

 • Warmtepompboilers
 • Hybride warmtepompen
 • Lucht-Water warmtepompen
 • Grond-Water en Water-Water warmtepompen
 • Pelletkachels
 • Houtgestookte biomassaketels
 • Zonneboiler systemen

REGIONALE MOGELIJKHEDEN

Friese Energiepremie
Woningeigenaren in de provincie Fryslân kunnen tot € 2.800,- subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen via de Friese Energiepremie. Al vanaf één energiebesparende maatregel krijg je subsidie. Hoe meer maatregelen je laat uitvoeren, hoe hoger uw premie. Voor VvE’s en buren die samen verbouwen is er een bonus van € 250,- per adres.

Nul op de meter Friesland
Vanaf 1 juni 2016 kunnen woningeigenaren in de provincie Fryslân subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen met als doel de woning naar het niveau ‘Nul op de Meter’ te brengen. De provincie Fryslân heeft voor deze regeling € 450.000,- beschikbaar gesteld. De hoogte van de subsidie bedraagt 50% van de totale kosten om uw woning energieneutraal te maken. Er geldt een maximum subsidiebedrag per adres van 9.000 euro. De subsidiabele kosten zijn de werkzaamheden die voortkomen uit het maatwerkadvies en dus bijdragen aan het realiseren van uw woning tot ‘Nul op de meter’.