Deze actie wordt door Trynergie van harte aanbevolen.

Bespaar ook geld én energie en draag daarmee een steentje bij aan het klimaat!

 

Heb jij ook zo’n energie slurpende oude koelkast…? In Nederland zijn zo’n 3 miljoen oudere koel-vriesapparaten in huis die sterk vervuilend zijn en veel energie verbruiken. Daarom dus gaat Nederland oude koelkasten, vriezers en koel-vriescombinaties inzamelen en recyclen.

Kortingsactie In mei en juni 2022 loopt een landelijke campagne, gebaseerd Urgenda’s 54-puntenplan en gesubsidieerd door het Rijk. Lever je oude koelkast of vriezer in en krijg van de winkel of webshop 35 euro retour bij aanschaf van een nieuw, energiezuinig exemplaar.

Waarom is inleveren zo belangrijk? Met de juiste inzameling van oude koelkasten en vriezers kunnen we in Nederland 0,4 megaton uitstoot CO₂ (-equivalenten) besparen. Veel oudere koelkasten en vriezers bevatten nog de schadelijke gassen CFK of HFC. Deze gassen zijn inmiddels verboden omdat ze de ozonlaag aantasten en zeer sterke broeikasgassen zijn (5.000 keer zo sterk als CO₂). Oude koelkasten en vriezers kunnen uitstekend worden gerecycled. Dan kunnen de grondstoffen van deze oude apparaten benut worden voor nieuwe. Dat is duurzamer dan nieuwe grondstoffen delven.

Nieuwe koelkasten en vriezers zijn veel zuiniger. Je oude koelkast inleveren is dus niet alleen beter voor volksgezondheid en klimaat, maar ook voor je portemonnee. Moderne varianten verbruiken zo’n 220 kWh minder per jaar. Met de energieprijzen van begin 2022 bespaar je bijna 80 euro op jaarbasis. Daarnaast maakt energie besparen ons minder afhankelijk van andere landen zoals Rusland. Op tegengas.nu vind je meer ideeën om op aardgas en andere energiebronnen te besparen.

Jullie hulp is nodig. Meer weten? Lees meer op de site: https://www.koelkastinruilen.nl/