Us Zon van Tryntsje – Aandachtspunten

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

Stap 1: Koopwoning of huurwoning?

Als je een koopwoning hebt beslis je uiteraard zelf of je zonnepanelen wilt aanschaffen. Als je een huurder bent dan heb je toestemming nodig van de verhuurder.

Stap 2: Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De richting van het dak, waar je  zonnepanelen op wilt plaatsen, is bepalend voor het rendement. Een dak op het zuiden geeft het hoogste rendement. Zonnepanelen op een dak op het noorden zijn niet rendabel. Hoe minderschaduw van omliggende bomen, dakkapellen en andere obstakels op het dak hoe beter. Als je het grootste gedeelte van de dag schaduw op je dak hebt van bijvoorbeeld bomen, is de aanschaf van zonnepanelen voor jou geen interessante investering. Om zonnepanelen op een dak te plaatsen is normaal gesproken geen vergunning nodig. Alleen bij een beschermd stadsgezicht of monumentaal pand is een vergunning noodzakelijk. Dat wil echter niet zeggen dat het plaatsen van panelen niet gebonden is aan regelgeving. Hieronder zie je aan welke regels je moet voldoen bij een schuin dak:
Bij een schuin dak zijn de volgende regels van toepassing:
De panelen mogen niet uitsteken en moeten dus aan alle kanten binnen het dakvlak blijven. De panelen moeten direct op het dakvlak worden geplaatst. De hellingshoek van de panelen moet hetzelfde zijn als die van het dakvlak waarop de panelen gemonteerd worden.

Stap 3: Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

Wil je een indicatie hoeveel panelen er op je dak kunnen dan kun je de lengte van je dak vermenigvuldigen met de breedte. Ga er vanuit dat 70% van uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Een zonnepaneel heeft een afmeting van 1,6 m2. De berekening is dan: Lengte 10 m X Breedte 4 m X 70% : 1,6 m2 = Je kunt uiteraard het beste je dak laten opmeten door s kan hij het dak exact opmeten en de werking van schaduw bepalen.

Stap 4: Welke zonnepanelen zijn het meest geschikt?

Het vermogen van zonnepanelen Op het oog zien zonnepanelen er vaak hetzelfde uit maar dat is niet zo. Het vermogen van panelen kan verschillen, dit wordt uitgedrukt in het aantal WattPiek. Het vermogen bepaalt hoeveel kWh u opwekt. Let hier goed op want dit kan behoorlijk schelen in uw totale stroom productie. Op de volgende manier kan je het aantal WattPiek omrekenen naar kWh.  Je hebt een paneel van 255 WattPiek. In de praktijk wekt een zonnepaneel gemiddeld 85% van het totale vermogen op. Vermenigvuldig het aantal WattPiek per paneel met 0,85 en u heeft het aantal kWh. Dus: 255 WP X 0,85 = 217 kWh per paneel. Kwaliteit tussen panelen kan sterk verschillen. Let bij aankoop van zonnepanelen op de reputatie van de leverancier en de kwaliteitscontroles die de panelen hebben gehad. Vraag ook of de panelen kwaliteitscertificeringen hebben en getest zijn door geaccrediteerde en onafhankelijke instellingen, zoals TÜV, VDE, SGS en het Fraunhofer Institut. Interne beschadigingen zijn moeilijk te zien, maar zorgen er wel voor dat uw panelen geen of weinig stroom opwekken. Houd na aanschaf een aantal jaren de opbrengst van de panelen bij, om er zeker van te zijn dat uw panelen optimaal werken. De meeste omvormers bieden de
mogelijkheid om dit af te lezen van het apparaat. Onze leverancier ASN biedt de mogelijkheid om uw stroomopbrengst te monitoren, zodat je inzicht krijgt van de totale stroomproductie. Let op de garanties die u krijgt bij aanschaf. Zonnepanelen plaatsen is een investering waar je vele jaren van wilt profiteren. Uiteraard is het altijd mogelijk dat er in de loop van de jaren iets gebeurt met uw panelen. Controleer bij aanschaf altijd welke garanties je hebt. Wij adviseren je ook om met een betrouwbare, stabiele partij in zee te gaan waar je ook in de toekomst aanspraak kan maken op de garanties. Zonnepanelen hebben immers een levensduur van 25 jaar en daar wilt u natuurlijk optimaal van profiteren. Bij onze leverancier ASN hebben wij deze voorwaarden gecontroleerd en kunt u rekenen op uitstekende garantievoorwaarden

Stap 5: Denk na over financiering

U kunt natuurlijk uw zonnepanelen aanschaffen vanuit eigen middelen. Maar er zijn ook mogelijkheden om de panelen te financieren met een lening of vanuit de hypotheek die u afsluit. Er zijn diverse groenleningen waar u tegen een acceptabele rente een lening kunt afsluiten.

Stap 6: Hoe weet ik dat de installatie goed uitgevoerd wordt?

Voor de installatie is een aantal dingen van belang:

  • Werkt de installateur op een veilige manier? Een installateur moet in ieder geval gezekerd het dak op. De betere installateur werkt volgens het VCA-keurmerk. Het VCA-keurmerk schrijft een bepaalde werkwijze voor met vastgelegde veiligheidsvoorschriften.
  • Bij een schuin dak is het belangrijk dat er voldoende dakhaken worden gebruikt. Per rail kunt u daarbij uitgaan van het aantal panelen + 3. De klemmen moeten bovendien aan de lange zijde van de panelen bevestigd zijn.
  • Bij een plat dak is de ballastering van belang. Dit is afhankelijk van de windzone in Nederland, de hoogte van het dak en het soort dakbedekking. De afstand tussen de rijen panelen moet voldoende zijn om schaduw op de panelen te voorkomen.
  • De bekabeling mag niet los op het dak liggen.
  • De elektronische norm voor de zonnepaneleninstallatie is NEN1010.
  • Let erop dat de omvormer op een plek hangt met voldoende ventilatie.

Bij onze partners kun je erop rekenen dat aan deze voorwaarden wordt voldaan

Stap 7: Wat leveren zonnepanelen mij op?

Een veelgehoord argument om geen zonnepanelen te nemen is dat de terugverdientijd te lang zou zijn. Met andere woorden: wat is het financiële rendement? Gelukkig is dit de laatste jaren enorm verbeterd. Er waren tot 2011 nog subsidies nodig om het rendement op een voldoende hoog peil te brengen, recente prijsdalingen van panelen (meer dan 70% in twee jaar tijd!) hebben er voor gezorgd dat dit niet langer het geval is. Zonnepanelen zijn gelukkig voor velen weggelegd. Het precieze rendement verscheelt sterk per situatie:
De installatie
Hoe groter de installatie, hoe beter het rendement. De installatiekosten voor elk extra paneel zijn bijvoorbeeld verwaarloosbaar. Er is natuurlijk wel een maximum aan de grootte van de installaties doordat je dak een bepaalde grootte heeft.
Opbrengst zonnepanelen
De opbrengst zonnepanelen, dit is voor iedereen verschillend. Wel zijn er een aantal factoren die van invloed zijn op de opbrengst van uw zonnepanelen. Hoe dichter de hellingshoek van de panelen bij de 36°, hoe beter de opbrengst. Een oriëntatie op het zuiden is het beste; hoe meer jouw dak hiervan afwijkt, hoe lager de opbrengst en het rendement. Hoe minder schaduw op de panelen, hoe beter. Heb je de zonnepanelen met spaargeld gekocht, of heb je geld geleend om dit te doen? Geld lenen kosten geld! Laat onze leverancier ASN bekijken wat jouw rendement is. Als laatste is er een onzekere factor die een enorme invloed heeft, namelijk de toekomstige ontwikkeling van de elektriciteitsprijs. Hoe hoger de elektriciteitsprijs, hoe meer je zult besparen. Afhangende van bovenstaande factoren, zal het rendement op je investering (wanneer je voor de zonnepanelen geen geld leent) tussen de 6 en 11 procent liggen. Dat is een stuk hoger dan de gemiddelde spaarrekening, terwijl het risico nihil is! Teruggerekend naar de kosten per kilowattuur (kWh), betekent dit een elektriciteitsprijs van slechts €0.13 tot €0.21! Dat is tot wel 40% minder dan de huidige gemiddelde elektriciteitsprijs van €0.25 (CBS prijspeil 2012), terwijl je ook nog zeker weet dat de kosten van deze elektriciteit niet jaarlijks stijgt zoals het geval zou zijn bij afname van een energieleverancier.
Vroeger was de ‘terugverdientijd in jaren een veelgebruikt indicatie om te zien of zonnepanelen een goede investering waren. Gezien de lange levensduur van zonnepanelen, is dit echter misleidend, en niet de beste manier. Een terugverdientijd van bijvoorbeeld 7 jaar lijkt lang, maar op de levensduur van 25, 30 of misschien wel 35 jaar van de hele installatie is dit natuurlijk beperkt. Samenvattend kun je stellen dat zonnepanelen een uitstekende investering zijn, zowel vanuit een financieel perspectief, of gedaan vanuit een groen hart.
N.B. Bij bovenstaande kengetallen zijn we uitgegaan van conservatieve omstandigheden, zoals een levensduur van 25 jaar, een capaciteitsfactor van 0.85, en het vervangen van de inverter (ook wel omvormer genoemd) na 12 jaar.

Stap 8: Niet vergeten: meldt de zonnepanelen aan.

Je bent wettelijk verplicht je aan te melden op energieleveren.nl als je gaat terugleveren. Dit kan al vóór het plaatsen van je zonnepanelen. Liander ontvangt je aanmelding, en geeft dit door aan je energieleverancier.

Stap 9: De BTW teruggave.

De over de installatie betaald BTW kan terug worden gevraagd. Je kunt dit zelf doen, of dit laten doen door je installateur.
Meer informatie vind je via https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-kopen/btw-op-zonnepanelen-terugvragen/